Cestování

¡Bienvenidos a México! 8+1 tipů, co vás čeká na letišti Benita Juáreze

Často se na mě obracíte s prosbou o tipy, co vás čeká na mezinárodním letišti Benita Juáreze v Mexico City. Některé z nich jste mohli najít v tištěné Mexikopedii, ale nerada bych z ní udělala turistického průvodce na úkor všech krás Mexika. A tak vám přináším pár tipů, jak proplout letištěm bez úhony. Moje standardní grafomanie z toho sice udělala malý román, ale věřím, že se vám alespoň pár tipů rozhodně šikne. Nezapomeňte mi pak prosím napsat, jestli přišly vhod. Ale teď už jdeme na to!

1. Migrační formulář

Na palubě letadla vám letecký personál rozdá pár hodin před příletem do Mexico City (či potažmo Cancúnu či na jakékoliv jiné mezinárodní mexické letiště) migrační formulář. Vyplnit ho musíte ještě v letadle, a tak si nezapomeňte s sebou přibalit propisku. Vyplněný formulář předložíte následně při migrační kontrole spolu s pasem.

Mexický migrační formulář musíte vyplnit ještě na palubě letadla. Dostanete ho od leteckého personálu.

2. Migrační kontrola

Váš let úspěšně přistál a došlapete si to na migrační. Obrňte se trpělivostí, je to prostě proces, který se nedá nijak zkrátit (snad jen Fast Trackem pokud letíte Business Class, ale obyčejným smrtelníkům nezbývá nic než čekat).

Občas se potká pár zámořských letů, a to je pak na migračním nadělení na pěkných pár desítek minut (potažmo klidně až dvou hodin). Takže trpělivost, trpělivost a trpělivost. Hudbu do uší, knížku do ruky a čekat, než na vás dojde řada.

Takhle vypadalo předvánoční mexické migrační. Ale pst, fotit se tam nesmí, tak to na mě neříkejte :).

posledním článku jsem vám psala, že mexické migrační má rádo cestovatele, kteří mají věci pěkně srovnané, a platí to i dnes. Mějte po ruce rezervace hotelů, zpáteční letenku, cestovní pojištění, anebo klidně i itinerář vaší cesty. A klíďo pěkně vytištěné na papíře. Pravidlem tu je „ubít úředníka argumenty“, anebo tedy respektive stohem papírů 😊. Ať pěkně vidí, že víte, kudy kam, že na to máte finance a že mexickému kolosu nepřiděláte další vrásky.

V předchozím kroku jste v letadle vyplňovali migrační formulář. Ten mexický úředník vezme, orazítkuje a ponechá si svrchní část. Spodní část vám vloží zpět do pasu. Bacha na to, ten ústřižek hlídejte až do odjezdu z Mexika jako oko v hlavě, ať vám pak za jeho ztrátu nenapaří pokutu – budete ho totiž při odjezdu z mexického území odevzdávat zase zpět na letišti.

Poznámka na závěr k migračnímu: ve federálních prostorách, jakými právě zóna migrační kontroly je, se nesmí používat telefony. Tak ho nechte pro jistotu pěkně v kapse.


3. Wifi a data

Na mexickém letišti funguje dobře wifi připojení, s největší pravděpodobností se vám podaří připojit na *Zona Wifi anebo CDMX para todos. Stačí jen zakliknout souhlas se všeobecnými podmínkami a už si frčíte. Takže pokud vás na letišti někdo čeká, dáte mu v klidu WhatsAppem echo, jakmile projdete migračním a budete čekat na kufry.

Data jsou pak jiný příběh. Od doby, kdy čeští operátoři museli prakticky zrušit evropský roaming, si bohužel hojí ceny na tzv. třetích zemích, tedy mimo EU. Nemá cenu si za drahé peníze kupovat datové roamingové balíčky, daleko jednodušší je prostě mexická SIM karta. Tu koupíte po výlezu od kufrů v jakémkoliv obchodě ve stylu trafiky, např. OXXO či 7Eleven. Rovnou vám ji tu prodají aktivovanou a s přednabitým balíčkem dat (ta se pak znovu v jakémkoliv jiném OXXU dají dobít za pár korun, kdyby vám náhodou došla).


4. Kufry a celní kontrola

Ale ať nepředbíhám, chvilku se zastavíme u kufrů. To je standardní proces jako všude jinde, přijedou vám prostě na pásu.

Kdybyste ho ale náhodou na tom pásu nemohli najít, zkuste se mrknout kolem – letištní personál občas při přemíře zavazadel kufry z pásu sundavá a staví je do velkého shluku uprostřed haly. Velmi pravděpodobně tam ten váš bude taky.

Dnes už není v Mexiku při příletu celní kontrola jako dříve (kdysi se kontrolovaly kufry na základě namátkového výběru stisknutím tlačítla). I přesto vás ale mohou úředníci poprosit o otevření zavazadla ke kontrole. Nemá cenu se s nikým dohadovat a už vůbec ne s letištním úředníkem. Mrkne tam, jestli náhodou nevezete nějaké zakázané produkty (např. ovoce, mléčné či masné výrobky) anebo zkontroluje, pokud uvidí na vašem kufru kontrolní samolepku, že se na scanneru něco nelíbilo. Naposledy mi takhle kontrolovali krabici tištěných Mexikopedií, protože scanner vyhodnotil její obsah jako „příliš hustý“ 😊.

Byť je celé migrační a celní kontrola trochu opruz (to si asi můžeme s klidným svědomím říct narovinu), zkuste si jimi prostě nezkazit první dojem z Mexika, prosím. To nejkrásnější dobrodružství na vás teprve čeká.

A ke kufrům ještě poslední drobnost – místní pracovníci vám budou nabízet pomoc se zavazadly. Pokud jí budete chtít využít, mějte po ruce pár drobných dolarů pro dva (!) nosiče. Dva nosiči jsou proto, že první smí s vaším zavazadlem jen oněch pár metrů k východovým skleněným dveřím (první dýško), kde si je převezme další nosič a dotáhne vám je třeba k taxíku (druhé dýško). Ze stejného důvodu není úplně nutné brát si na kufr vozíček – vezmou vám ho už po několika málo metrech u východu.


6. Směnárny

Pro našince je to s podivem, ale nejjednodušší je směnit dolary přímo na letišti. Nechoďte ale do směnáren hned v příletové hale. Vezměte to (na terminálu 1, kam přilétají všechny společnosti kromě AeroMéxica) doleva a mrkněte, která směnárna má nejpříjemnější kurz. Budou se lišit o pár haléřů, ale když směníte větší částku, už rozdíl poznáte. Hledejte výraz compra USD (tedy nákup dolarů).

S eury to můžete zkusit taky, ale lepší kurz mívá právě dolar. Naopak mexická pesos v ČR neseženete a nemá cenu si s nimi lámat hlavu.


7. Bankomaty

Pokud nebudete chtít cash řešit směnou, tak na letišti najdete spoustu bankomatů (stejně jako směnárny jsou po levé straně) – BBVA, Santander… Vězte, že pokud si nesměníte dolary na letišti, nebude to pak s nimi vždycky všude easy peasy (ale v centru velkých měst pár směnáren najdete, jen třeba banky standardně nesměňují a kurz v hotelech je mnohem horší).

Pokud zvolíte cestu bankomatu, pak byste měli vědět, že:

  • Maximální denní výběr je 8.000 mexických pesos (počítejte je baj voko stejně ke koruně, ten rozdíl už je dneska relativně zanedbatelný). V některých bankomatech vyždímáte i 9.000, ale víc už ne. Je to z bezpečnostních důvodů.
  • Při standardním českém účtu volte na bankomatu volbu „Cuenta con chequera / Checking account“. Ona „chequera“, tedy šeková knížka, je paskvilem z angličtiny, ve které „checking account“ je prostě bežný účet. Nenechte se tím zmást.
  • Platba kartou je všude relativně dostupná. V hotelech rozhodně, v klasických obchodech taky. Hotovost tak budete potřebovat na trhy či menší obchůdky, kde by vám mohli k platbě zbytečně připočíst cca 4 % poplatku právě za platbu kartou.
  • Výběry z bankomatu jsou nejlepší s „mladými“ českými bankami jako např. Air Bank a podobnými. Naopak „starší“ banky jako spořka či komerčka mívají vysoké poplatky za výběr (plus další poplatek vám naúčtuje mexická banka) a vedou převod měny tak strašně složitě, že nakonec zaplatíte skoro 20 % navíc. I tady se tedy dostáváme k tomu, že v Mexiku je tedy lepší mít hotovost ze směny (ale prosím pěkně nenoste s sebou desetitisíce) a k tomu platit kartou a ne zbytečně vybírat z bankomatu. Ale samozřejmě strašně záleží, jaký typ účtu máte a jaké je jeho nastavení ohledně zahraničí (mimo EU).
  • Dobrým tipem se v posledních letech zdá i karta Revolut, u které právě odpadá to šílené bankovní převodnictví měn. Když na ni natrefíte a bude se vám to zdát jako dobrá možnost, berte ji.

8. Taxi

V Mexico City funguje skvěle Uber či DiDi, mějte před cestou rozhodně obě aplikace nainstalované a spárované rovnou s kreditkou. Když budete mít mexická data v telefonu, můžete si pískat 😊. Při příletu to má ale velký háček, čtěte dál!

Z letiště však Uber nedoporučuju a s největší pravděpodobností vás tu ani nenabere. Počátkem července 2022 totiž vešlo v platnost nařízení, ve kterém Uber-řidiče čeká pěkně mastná pokuta, pokud je na letišti chytnou. Pro cestu Z LETIŠTĚ jste tak poměrně dost odkázáni na níže uvedené možnosti. Naopak pro cestu zpět na letiště při odletu domů je Uber skvělou volbou.

Jak tedy nejlépe do hotelu?

  • Buď to vezměte metrem (ne však ve špičce, nevlezli byste se s kufry),
  • červeným autobusem MetroBus (má z letiště přímou linku na nádraží Buenavista skrz centrum, za nějakých 30 pesos, a odkládací prostor na kufry k tomu),
  • anebo prostě postaru taxíkem.

Na letišti je snad tisíc taxi služeb, tzv. taxi seguro, bezpečné taxíky. Kdysi jsem je všechny obešla ohledně cen a dodnes se mi nejlevnější zdá taxislužba SITIO300. žlutočerné kiosky.

Přijdete ke kiosku (najdete to i vevnitř v letištní hale u kufrů aneb pak po výlezu, nemusíte se tedy bát, že byste ho minuli), ukážete adresu hotelu a je to. Zaplatíte tarif dle zóny, kam jedete (letiště je na severu, takže logicky třeba na jih na takový Coyoacán to bude dražší než do historického centra, kam to stojí cca 350 pesos), klidně kartou, a dostanete účtenku.

Odtud vás odvelí (pořád se bavíme o Terminálu 1, ale obdobně to funguje i na Terminálu 2, kam přilétá AeroMéxico) k PUERTA10 (tedy Vchodu 10), kde jen předáte účtenku řidiči a frčíte. Tzn. neřešíte už s řidičem peníze, možná mu jen pro jistotu zopakujete/ukážete adresu.

Pro vážně odvážné (pěkně prosím, neprovozujte tenhle lehký adrenalin v noci) se můžete projít k PUERTA 1 (což je od mezinárodních příletů docela štreka, ale v případě národních letů je to hned za bukem), vzít to podloubím směrem k metru a u plotu zahnout doleva. Pravděpodobně tudy uvidíte jít i další Mexičany – míří totiž k hlavní silnici za letištěm, kam už si smíte zavolat Uber či chytnout taxi libre (prostě projíždějící růžovo-bílý taxík). Určitě z těchto dvou variant doporučuju Uber, taxikáři kolikrát neví, kudy kam, nemají s sebou dost peněz na vrácení a bůhvíco ještě. Když ale budete šetřit a metrem to kvůli spičce nepůjde, je to fajn varianta, co nepostrádá dobrodružství.


+1. Voda

Poslední „plusjedničkový“ bod je dobrý pitný režim. Voda z kohoutků není v Mexico City pitná (na čištění zubů OK, na vaření už ale prosím ne), takže až si budete kupovat mexickou SIMku, vezměte si s ní i jednu dvoulitrovku vody. Nebo radši rovnou dvě. Mexico City je totiž ve velké nadmořské výšce (2.300 metrů) a právě voda vám pomůže s případnou nepohodou lehké výškové nemoci.

A to je všechno. Budu ráda, když dáte vědět, jestli vám tipy pomohly, a co byste případně doplnili. Dobrodružství začíná!

Vaše Eva


© Mexikopedie, 2022

6 komentářů: „¡Bienvenidos a México! 8+1 tipů, co vás čeká na letišti Benita Juáreze

    1. Moc Vás zdravím, Jiří, k tomu Vám bohužel žádné podrobnosti nepovím, neb to není moje přednáška. 🙂 Bohužel se mi ani nepovedlo na internetu dohledat, čí by tak mohla být. Je mi líto, že v tomto neumím pomoct. Moc Vás zdravím a přeji krásný nový rok, Eva

      To se mi líbí

      1. Moc Vám děkuju za info paní Evo. Pokud tedy mohu poprosit, dejte mi vědět až v Praze či okolí budete pořádat přednášku s fotkami o Mexiku.(Latinská Amerika včetně Mexika,Kolumbie,Peru mne velmi zajímá. Předem díky Požehnané vánoční svátky s optimismem a nadějí v novém mírovém roce Jirka z Brandýsa n.L. PS Kolumbii jste náhodou nenavštívila:-)

        To se mi líbí

      2. Milý Jirko, v takovém případě Vám ráda předám (zatím ještě zákulisní) informaci, že 18.4. se v kině Bio OKO uskuteční první historická pražská přednáška, rovnou spojená se křtem druhého dílu Mexikopedie :). Sledujte prosím sociální sítě (v tomto případě ideálně Facebook), brzy tam vyvěsím událost, ať víte zavčas všechny detaily. Srdečně Vás zdravím a přeji krásný nový rok, Eva

        To se mi líbí

      3. Milá Evo,
        moc díky za info o Přednášce 18.4.23 v kině Oko.
        Četl jsem jsem zajímavý článek o přírodních barvivech na textil .Napadlo mne,zda jste už někde psala o léčivých bylinách Mexika:-)?

        Moc zdraví a naději ve snad mírovém roce přeje
        Jirka B.
        PS Na sociálních sítích jste na rozdíl ode mne jako ryba ve vodě.Jak víte,budou zde prezidentské volby a volit by se mělo dle srdce…. Máte svého favorita!?(Já ano, Jaroslav Bašta,vlastenec, nekomunista, před r.1989 zavřený,ale hlavně pro MÍR a proti současné vládě) Jak bych mu mohl na sociálních sítích pomoci, poradíte?

        To se mi líbí

      4. Milý Jirko, politiku nechám prosím stranou, ale k bylinkám se Vám moc ráda vyjádřím – bylinky se totiž vším vlastně proplétají, byť na ně nejsem žádný obří specialista. Ve druhém díle Mexikopedie je přímo kapitola quelites o skvělých poživatelných rostlinách nadupaných minerály, zkuste si pročíst, snad Vám udělá radost. Moc Vás zdravím, Eva

        To se mi líbí

Napsat komentář