Cestování, Gastronomie, Kultura, Mexické podivnosti, Mexikopedie v médiích

Casablanca na Radiu Wave o Mexikopedii

Kravské oči a Chiapas. Mexiko je nepředvídatelné a to mě na něm baví, říká tlumočnice Eva Kubátová.“ Tenhle super výcuc udělal Pavel Sladký z pořadu Casablanca na Radiu Wave z našeho téměř hodinového rozhovoru.

Dneska si totiž nebudeme na Mexikopedii číst, ale poslouchat. A věřte mi, že to bude nejen o kravských očích, ale třeba i o prasečích ouškách. A o tom, proč nemám ráda čokoládovou omáčku mole. A o tom, jak skvělý ženský jsou Indiánky etnika Triquis. A o tom, co je to ta „čičeňica“, jak říkají naši slovenští bratia. A víte co? Dost psaní, si to poslechněte sami.

https://wave.rozhlas.cz/kravske-oci-a-chiapas-mexiko-je-nepredvidatelne-a-me-na-nem-bavi-rika-tlumocnice-8161253


Text a foto © Eva Kubátová, Mexikopedie, 2020

2 komentáře: „Casablanca na Radiu Wave o Mexikopedii“

  1. Dobrý den Evo,
    Jsme na cestách v Mexiku na 3 týdny a vaše rozhovory na CRO nás moc zaujaly a blog postupně listujeme. Máte spoustu zajímavých rad a zkušeností 🙂
    Nicméně bych se rád zeptal na udržitelnou komunitní turistiku k místním indiánským skupinám. Měla byste pár typů kam a jak dohledat tyto možnosti prosím?

    Předem děkujeme za odpověď.
    Jirka + Věrka

    To se mi líbí

    1. Moc Vás zdravím, Jirko, díky za milá slova! Udržitelná komunitní turistika je v Mexiku zatím záležitost velmi pozvolna se rozvíjející, alespoň co jsem sama zažila. Na jedné straně jsou indiánské komunity jako např. Lakandonci, kteří turismus povolují, ale jejich organizace cest pro nás může být relativně vzdálena onomu „udržitelnému“. V jejich případě je to spíš příjem pro indiánskou komunitu, což vlastně udržitelnost do určité míry může být, ale asi ne v takovém stylu, jak byste si to představovali. Vím z doslechu, že v okolí Oaxaky ve Valles Centrales je možnost ekoturismu v místních komunitách, ale sama se na takovou výpravu zatím chystám. Co Vám ale můžu s radostí doporučit, je návštěva svatyně monarchů stěhovavých u San Francisco Oxtotilpan, je to ekoturistický projekt etnika Matlatzinků, dá se s nimi spojit před Facebook „Experiencias Matlatzincas“. Koordinátorem je Dani, řekněte, že jdete od Evy z České republiky, kdybyste se skutečně rozhodli jet. Na blogu najdete v článku „Vidět monarchy a zemřít“ případně víc informací. Moc Vás zdravím a přeju krásné cestování.
      PS kniha Mexikopedie je už na http://www.kosmas.cz k dispozici i v elektronické formě, kdybyste chtěli 🙂

      To se mi líbí

Napsat komentář