Jak mezcal léčí

Mezcal probouzí ducha, stimuluje představivost, zmírňuje bolest z neopětované lásky a dělá svět krásnějším. A navíc je nesmírně zdraví prospěšný. Nevěříte? Čtěte dál!

Mezcal totiž umí rozpouštět škodlivé tuky, a tak aktivně bojuje proti vysokým hladinám cholesterolu v krvi. Napomáhá zdravé střevní mikroflóře díky obsahu mikroorganismů v samotné pálence. Agáve jako výrobky z ní se navíc odpradávna využívaly jako účinná pomoc při zácpě a gastritidě.

Snižuje pravděpodobnost onemocnění jater a ledvin. Pomáhá také posilování kostí – jeho pití v rozumné míře totiž zlepšuje schopnost organismu vstřebávat vápník, který sám mezcal také obsahuje.

Stejně jako agávový sirup, i mezcal jako takový mají velmi nízký glykemický index a jsou tak skvělou volbou pro diabetiky. Mezcal navíc umí snižovat hladinu cukrů v krvi a udržuje je bez velkých výkyvů po dlouhé hodiny od konzumace.

Nezůstává ale jen u čistě fyzického zdraví. Je také skvělou prevencí duševních chorob – jeho pití v rozumné míře (!) totiž stimuluje mozek a spolu s tím tak předchází depresím, zhoršování paměti a jako prevence podle výzkumů několika významných univerzitních laboratoří v Mexiku a USA funguje dokonce proti neurodegenerativním onemocněním jako například Alzheimerově chorobě.

Skvěle funguje proti chronické nespavosti a je úžasným pomocníkem pro uvolnění přetíženého organismu. Obsah přírodních látek totiž přirozeně snižuje funkci stresových hormonů.

Ne nadarmo je jedno z nejoblíbenějších mexických přísloví „Para todo mal, mezcal, para todo bien, también“, které by se dalo přeložit jako „Na každý neduh mezcal pomůže, i v časech dobrých potěšit však může.

Mezcal je totiž tím nejlahodnějším lékařem světa. Souhlasíte se mnou?


Text a foto © Eva Kubátová, Mexikopedie, 2020

mexikopedie

5 názory na “Jak mezcal léčí

  • Alena Doležalová
    25. 9. 2020 at 2:26

    Naprosto souhlasím. Pila jsem ho v Mexiku a moc mi chutnal. Ale v Čechách ho nemohu sehnat. Nevíte náhodou, kde se dá v Praze koupit? Děkuji Alena

    Odesláno z iPhonu

    > 25. 9. 2020 v 8:56, Mexikopedie : > >  >

  • Radek
    20. 12. 2020 at 21:04

    Ahoj Evo, díky za poutavé čtení. V Mexiku jsem byl několikrát a musím přiznat, že mezcal mě tolik nezaujal, přijde mi moc “drsnej a nakouřenej”…ale zcela jsem propadl tequille a hlavně značce 1800. A teď už vím, proč jsou rána snadnější než po pití rumu a jiných alkoholů! Takže SALUD

    • mexikopedie
      21. 12. 2020 at 1:07

      Moc zdravím, Radku, propadení tequile 1800 úplně chápu :). „Drsnej a nakouřenej“ mezcal taky chápu, ani mně nechutnají příliš uleželé varianty, ale zkus nějaký mladý mezcal, prostě průzračný, to je pak úplně jiná :). A díky za potvrzení teorie o méně kocovinových ránech, i za krásná slova všeobecně. Zdravím z Mexika, Eva

Napsat komentář

Vaše e-mail ová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *.

*
*