Víte, všechen ten nádherný zájem o Mexiko a o Mexikopedii mě zas a znovu překvapuje a nechává s pusou otevřenou. A tak, když mi jednou v mailu přistála zpráva z časopisu Apetit, pěkných pár hodin jsem to rozdýchávala. To jsou vám najednou emoce, to je najednou zodpovědnost! Vůči téhle krásné zemi, všem báječným lidem, dechberoucí kultuře.

A tak si po sobě články do časopisů čtu tisíckrát, stejně jako jsem četla každé jedno písmenko tištěné Mexikopedie. Strašně se totiž bojím chyb a zobecnění, která dělám bohužel asi častěji, než by se mi samotné líbilo. Každé slovo vážím na vahách a když si nejsem jistá, tak danou věc radši nenapíšu, než někde seknout nějakou mega botu.

Je ale jedno téma, které se mnou plně rezonuje, a tím je gastronomie. Už mnohokrát jsem všemožně říkala, že podle mě láska k Mexiku rozhodně prochází žaludkem, a pořád si za tím stojím. Jenže nejsou jenom tacos, co se třpytí – mexická gastronomie si pozornosti zaslouží daleko víc. A tak mi bylo skutečnou ctí to smět shrnout právě pro časopis Apetit, kterým si sama ráda listuju. A pro ty, kdo jste ho nestihli koupit na stáncích v říjnu, přináším alespoň podcastovou verzi textu.

Sice v ní přijdete o fotky, z nichž chutě a vůně sálají všude kolem, ale zkuste zavřít oči, poslouchat, a představit si všechy ty živé barvy, hulákání prodejců všemožných pochutin, kouř z grilů, zvuk tortill pleskajících na horký tál comal, cvrkot kolem stánků a mlaskavé tóny odkapávající salsy. Protože i to je Mexiko. A právě (a nejen) pro tohle má své místo v mém srdci jisté.

Příjemný poslech!

PS dejte mi vědět, co máte z mexické gastronomie úplně nejradši vy, já si o jídle děsně ráda povídám!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *