Tequila a mezcal. Mezcal a tequila. Je to totéž a není to totéž? Pojďte se s námi v téhle zapeklité mexické drinkové otázce zorientovat!
Když agáve dozraje (často až po celých desetiletí růstu), osekají se jí listy a ponechá se jen „srdce“ (či „šiška“, jak se jí někdy říká). Robustní kmen agáve je hodně krátký a budí tak dojem, že listy rostou přímo z kořenů, ale není tomu tak. Stejně často opakovaným omylem je domněnka, že agáve patří mezi kaktusy – nikterak, je překvapivě příbuznější liliím. Ono agávové srdce vzniklé osekáním listů se nejprve tepelně zpracuje, pak se rozemele a v obří kádi se nechá kvasit. Proces výroby pak končí destilací, a to často nejméně jejími dvěma cykly.
Posud je proces stejný jak u tequily, tak mezcalu. Kde je ale onen rozdíl?
- Oba nápoje vznikají destilací zkvašené agávové šťávy a oba mají své chráněné označení původu. Avšak zatímco tequila se smí vydábět pouze ve stejnojmenném regionu v mexickém státě Jalisco, a to výhradně z modrého druhu Agave Tequilana, mezcal se produkuje v devíti z celkových 32 federativních států Mexika (Oaxaca, Durango, Guanajuato, Guerrero, Michoacán, San Luis Potosí, Puebla, Tamaulipas a Zacatecas).
- Zatímco tequila je vyráběna jen a pouze z Agave Tequilana, mezcal se pálí až ze čtyř desítek rozličných typů agáve a jeho jednotlivé varianty tak mají rozdílné tóny. Jeho konzumace je tak považována za daleko delikatesnější než by tomu bylo u tequily.
- Jak u tequily, tak u mezcalu, je zpracováváno tzv. srdce agáve. Listy se jednoduše osekají a do dalšího procesu jde pouze masitý střed rostliny.
- Prapůvodní název celého destilačního procesu v aztéckém jazyce je mexcalli (později Španěly přetvořený právě na mezcal). Mexcalli je složeninou slov metl (agáve) a ixcalli (vařený či pečený, prostě a jednoduše tepelně zpracovaný). A tak je jasné, že jediným a původním božským nápojem byl právě mezcal. Tequila je tak jakousi jeho „dceřinou společností“, která nese jméno podle svého místa původu ve stejnojmenné oblasti.
- Vezmeme-li to kolem a kolem, pak ve své podstatě je tequila světově nejznámějším druhem mezcalu. Jednoduše řečeno: tequila je mezcal, ale mezcal není vždy tequila. Tuhle zamotanou situaci pak dobře vystihuje populární rčení „Křestním jménem Tequila, rodným příjmením však Mezcal“.
- Zásadní rozdíl je však v chuti. Zatímco u tequil se srdce agáve vaří, u mezcalu se peče v podzemních pecích ze sopečného kamene. Z toho důvodu má mezcal zauzenou chuť, která se uležením v dubových sudech ještě zvýrazní. V tónech mezcalu je pak znát každý dotyk mistra – aby mohl být totiž mezcal považovaný za skutečně řemeslně zvládnutý, nesmí být strojově vyráběn jako běžné typy tequil.
Tak co, prošli byste mezcalovo-tequilovým rozlišovacím testem?
Text a foto © Eva Kubátová, Mexikopedie, 2020
Ještě lepší je koupit plný kanystr Pulque po cestě do/z oblasti Cacaxtla pyramid. Výborné pití k večeři. V dávných dobách byla jeho konzumace povolena pouze vysokým kněžím a vládcům, jeho konzumace běžným smrtelníkem trestala smrtí useknutím hlavy. Každopádně, kupovat to v množství větším než normální je vřele doporučováno místními domorodci.
No vidíte, Pavle, další dobrá rada nad zlato, díky! Nikdy jsem kanystr pulque nekupovala :), nevybuchne to jako třeba burčák, když se nechá zavřený?
Nevybuchne, ale je třeba jej konzumovat pokud možno čerstvě vytvořený a stočený, jelikož se jedná… o… agávový burčák. Prý je to velmi zdravý nápoj, o tom mě ujišťovaly všechny tety mojí přítelkyně. Alkoholový obsah je poměrně nízký, asi jak bývalé 7º a 8º piva servírované pracovníkům v horkých průmyslových provozech před rokem 1989.
Potěšilo mne že po všech těch blábolech co se vyskytují na netu někdo skutečně dobře a jasně vysvětlil rozdíly.
Díky za milá slova, Jardo! Srdečně zdravím, Eva
Abych se přiznal, já jsem taky doteď nedokázal vypáčit jakoukoliv kloudnou odpověď, jak od mých mexických přátel, tak z internetu, jaký je skutečný rozdíl mezi přípravou mezcalu a tequilly. To, že se srdce agáve PEČE namísto VAŘENÍ opravdu slyším poprvé v životě. Ale trochu to dává smysl. Cukr se pečením zkaramelizuje a tudíž zhustí, jeho fermentace by měla být o to rychlejší.
Spíš myslím, že oba procesy, jak vaření, tak pečení, urychlí ty cukry dost podobně. Ale mezcal díky tomu pečení získá ony typické zauzené tóny
Pečený, vařený – proč nepoužijete rovnou to správné slovo „pálený“?
Dobrý den, Hynku, protože pálení je u obou pálenek stejné, ale právě před ním probíhá ještě první krok, který se právě onou tepelnou úpravou liší.