Gastronomie, Mexické podivnosti

Jak mezcal léčí

Mezcal probouzí ducha, stimuluje představivost, zmírňuje bolest z neopětované lásky a dělá svět krásnějším. A navíc je nesmírně zdraví prospěšný. Nevěříte? Čtěte dál!

Mezcal totiž umí rozpouštět škodlivé tuky, a tak aktivně bojuje proti vysokým hladinám cholesterolu v krvi. Napomáhá zdravé střevní mikroflóře díky obsahu mikroorganismů v samotné pálence. Agáve jako výrobky z ní se navíc odpradávna využívaly jako účinná pomoc při zácpě a gastritidě.

Snižuje pravděpodobnost onemocnění jater a ledvin. Pomáhá také posilování kostí – jeho pití v rozumné míře totiž zlepšuje schopnost organismu vstřebávat vápník, který sám mezcal také obsahuje.

Stejně jako agávový sirup, i mezcal jako takový mají velmi nízký glykemický index a jsou tak skvělou volbou pro diabetiky. Mezcal navíc umí snižovat hladinu cukrů v krvi a udržuje je bez velkých výkyvů po dlouhé hodiny od konzumace.

Nezůstává ale jen u čistě fyzického zdraví. Je také skvělou prevencí duševních chorob – jeho pití v rozumné míře (!) totiž stimuluje mozek a spolu s tím tak předchází depresím, zhoršování paměti a jako prevence podle výzkumů několika významných univerzitních laboratoří v Mexiku a USA funguje dokonce proti neurodegenerativním onemocněním jako například Alzheimerově chorobě.

Skvěle funguje proti chronické nespavosti a je úžasným pomocníkem pro uvolnění přetíženého organismu. Obsah přírodních látek totiž přirozeně snižuje funkci stresových hormonů.

Ne nadarmo je jedno z nejoblíbenějších mexických přísloví „Para todo mal, mezcal, para todo bien, también“, které by se dalo přeložit jako „Na každý neduh mezcal pomůže, i v časech dobrých potěšit však může.

Mezcal je totiž tím nejlahodnějším lékařem světa. Souhlasíte se mnou?


Text a foto © Eva Kubátová, Mexikopedie, 2020

3 komentáře: „Jak mezcal léčí

  1. Naprosto souhlasím. Pila jsem ho v Mexiku a moc mi chutnal. Ale v Čechách ho nemohu sehnat. Nevíte náhodou, kde se dá v Praze koupit? Děkuji Alena

    Odesláno z iPhonu

    > 25. 9. 2020 v 8:56, Mexikopedie : > >  >

    To se mi líbí

      1. Krásný dobrý den, Aleno a Pavle! Pavle, super rešerše, díky! Jen bych ještě doplnila, že ne všechny tequily a mezcaly, které doputují na český trh, jsou vždy ty nejlepší. Osobně bych se spíše vyhnula mezcalům s „přídavky“ jako je např. červ (v Česku reprezentovaný především značkou Gusano Rojo) a volila čistší mezcaly. Z českého výběru bych v tequilách volila např. značky Patrón, Don Julio či Herradura, Corralejo je také moc dobrá, „standardnější“ tequila. Mezi mezcaly jsem kromě již zmiňovaného „Gusano Rojo“, který osobně není úplně můj hit, našla značku „Se busca“, ale přiznám se, že o ní slyším úplně poprvé. Vím, že dobré mezcaly do ČR přiváží společnost Agave Spirits, ale nevím, jestli mají eshop anebo prodávají jen do restauračních podniků. Při volbě dobrého mezcalu bych se odpíchla od jeho typu – základním je varianta „espadín“, ale třeba takový „tepeztate“ (někdy psáno „tepextate“) je úrovní zpracování (a také cenou) daleko výše. Pokud mohu ještě doporučit, a Aleně chutná mezcal, zkuste ochutnat i sotol – je to obdobný typ pálenky, nedělá se z agáve, ale z relativně podobné rostliny Dasylirion, na severu Mexika, a za mě je to mezi mexickými pálenkami úplný top. Je zajímavé, že zrovna sotol k dostání je (https://www.stacirna.cz/stacirna/Sotol-c239_866_2.htm), zatímco dobrý mezcal se hledá jak jehla v kupce sena :)… Srdečně Vás oba zdravím, Eva

        To se mi líbí

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s